Найчастіше сало використовується у вареному чи копченому вигляді. Крім цього, з нього можна приготувати чудовий борщ та інші страви.
Копчене сало можна придбати в магазині або приготувати власноруч. Як засолити сало в розсолі? Існують різні варіанти засолювання, але вони легко відтворюються в домашніх умовах. Калорійність сала становить близько 820 калорій (ккал).
Зміст:
Засолювання простим способом
Інгредієнти:
- Шпік – 900 г;
- Часник;
- Сіль;
- Перець за смаком;
- Спеції до смаку.
Приготування:
- Розрізати сало на шматки розміром із кулак. Очистити часник і підготувати по одному зубку часнику на кожен шматок сала. Підготувати спеції: перець, мелене насіння кропу, а також хмелі-сунелі.
- Взяти ємність для засолення (бажано, щоб це була емальована каструля) і покрити дно приправами.
- Потім ретельно натерти сало сіллю.
- Викласти його в ємність шкірою вниз.
- Посипати спеціями та давленим часником. Сіль слід додавати у великій кількості.
- Добре утрамбувати солоне сало в каструлі.
- Зверху накрити каструлю кришкою меншого діаметру (можна використовувати тарілку).
- Покласти гніт, а потім покласти каструлю в тепле місце приблизно на 3-4 дні.
- По закінченню цього часу вийняти сало з каструлі, струсити сік, загорнути в паперовий рушник і покласти в холодильну камеру.
- Страва готова! Після охолодження можна насолоджуватися неймовірним смаком та чудовим ароматом сала.
- У салі близько 815,6 ккал.
Рецепт просто приголомшливий! Смачного!
Швидкий спосіб
Інгредієнти:
- Шпик – 1 кг;
- Часник – 2-3 головки;
- Коріандр;
- Перець червоний мелений;
- Базилік;
- Лавровий лист;
- Паприка;
- Чебрець – за смаком;
- Сіль велика – до смаку.
Приготування:
- Нарізати сало шматками 10 на 15 см і зробити глибокі надрізи на три-п’ять сантиметрів.
- Ретельно натерти продукт приправами, часником та сіллю.
- Щільно вкласти в емальований посуд, рясно посолити.
- Помістити сало з часником у холодне місце приблизно на 5 днів.
- По закінченню цього часу, страва готова до вживання.
- Калорійність – 820 калорій (ккал).
Легкий спосіб
Інгредієнти:
- Шпик – 1 кг;
- Сіль – до смаку;
- Вода – 1 л;
- Лушпиння цибулі та часнику – 1 склянка;
- Спеції до смаку.
Приготування:
- Приготувати сольовий розчин у таких пропорціях: кілограм солі на літр води.
- Закип’ятити його, додати лушпиння цибулі та спеції, ще трохи прокип’ятити
- Зменшити вогонь, помістити в отриманий сироп свиняче сало нарізане шматками 10 на 15 сантиметрів і проварити протягом півтори години (можна близько двох годин).
- Вийняти з розсолу шматки сала, остудити їх і ретельно натерти сумішшю давленого часнику та приправ за смаком. Посолити.
- Замотати паперовим рушником і відправити в ходильну камеру.
- Калорійність – 816 калорій (ккал).
Блюдо готове! Смачного!
Сало в тузлуку
Сало, засолене за цим рецептом у домашніх умовах, може тривалий час зберігатися, не втрачаючи своїх смакових якостей. Воно не жовтіє, відрізняється чудовим смаком та чудовим ароматом.
Інгредієнти:
- Сало – 2 кг;
- Вода – 5 склянок;
- Сіль – 1 склянка;
- Часник;
- Приправи пряні – до смаку.
Приготування:
- Приготувати розсіл. Для цього слід взяти п’ять склянок води та розвести в них одну склянку солі.
- Закип’ятити розсіл, а потім охолодити до кімнатної температури.
- Тим часом нарізати сало невеликими шматками і покласти (не щільно) у трилітрову банку. При цьому слід додавати між шарами продукту часник та різні приправи. Посолити на смак
- Залити розсіл у банку та накрити кришкою.
- Витримати сім днів і можна вживати, страва готова!
- Винести сало у прохолодне місце для тривалого зберігання.
- Калорійність сала – 826 калорій (ккал).
Рецепт легкий, але дуже смачний! Смачного!
Сало з прорізом та часником
Інгредієнти:
- Шпик з прорізом – 1 кг;
- Сіль;
- Перець;
- Приправи до смаку.
Приготування:
- Вибрати сало з прорізом та м’якою шкірою.
- Розрізати його на шматки розміром 5 на 10 сантиметрів.
- Ретельно натерти сало кам’яною сіллю.
- Щільно викласти в емальований посуд в один шар.
- При необхідності викласти солоне сало другим шаром.
- Накрити тарілкою, що щільно входить у ємність із продуктом.
- Витримати 2 дні.
- Потім дістати продукт, замотати в папір і відправити в холодильник. Зверніть увагу, що часник слід загортати в папір разом із салом.
- Калорійність продукту – 830 калорій (ккал).
Борщ із фрикадельками
Інгредієнти:
- Шпік – 300 г;
- М’ясо – 400 г;
- Яйце – 1 шт.;
- Капуста – підлога качана;
- Картопля – 3 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Цибуля – 2 шт.;
- Буряк – 1 шт.;
- Перець солодкий – 2 шт.;
- Помідор – 2шт.;
- Оцет – ½ ч. л.;
- Сіль;
- Перець та спеції до смаку.
Приготування:
- Поставити каструлю на вогонь. Закип’ятити воду, додати нарізану картоплю та капусту.
- Варити до напівготовності.
- Морква та цибуля спасерувати до золотистої скоринки. Додати на сковороду перець та помідори. Гасити 2 хвилини.
- Зі шпику та м’яса приготувати фарш для фрикадельок, додати яйце, поперчити, посолити.
- Додати фрикадельки до борщу, відварити на повільному вогні 5 хвилин.
- Наприкінці приготування додати відварені буряки, змішані з оцтом.
- Вимкнути борщ і дати йому настоятися 10 хвилин.
- Перед подачею на стіл прикрасити зеленню.