Колір помідорів може відрізнятися залежно від особливостей сорту. Різні види мають на увазі відмінності у формі та розмірі овочів. Круглі, овальні, сливо-видні або грушовидні помідори. Смак сортів майже не відрізняється, а деякі різновиди мають “цукристий” м’якуш.
За кольором помідори бувають:
- червоні (найпоширеніший вид помідорів);
- жовті (великі з солодкуватим смаком);
- смугасті (м’ясисті плоди нагадують грушу);
- чорні (великі, з яскраво вираженими смаковими характеристиками);
- помаранчеві (відрізняються великими розмірами);
- зелені (соковиті з кислуватим або кислим смаком);
- білі (відрізняються специфічним солодким смаком);
- рожеві (відрізняються підвищеним вмістом вітаміну С і мають один з самих насичених смаків).
Знаючи особливості кожного сорту, можна заздалегідь визначити смакові властивості помідора. Найчастіше у продажу з’являються червоні овочі, рідше – чорні, помаранчеві і жовті, а фіолетові, білі та смугасті види вважаються рідкістю. Найскладніше визначити стиглість зеленого помідора. Зовні такий плід схожий на недозрілий овоч, але за смаком він анітрохи не поступається своїм конкурентам.
За розміром помідори можна розділити на чотири основні категорії:
- великі та м’ясисті;
- невеликі томати круглої форми;
- томати, що зовні нагадують сливи;
- найменші помідори – черрі.
Як вибрати помідори?
При виборі помідорів важливо заздалегідь визначити, для чого вони потрібні, як швидко їх використають і якими смаковими властивостями вони повинні володіти. Далі процес вибору проходить стадію візуальної оцінки наявних овочів.
Які помідори потрібно купувати:
- поверхня зрілого помідора має бути пружною і щільною;
- насичений аромат є ознакою хорошого помідора;
- на поверхні помідорів не повинно бути ушкоджень, гнилих плям, усохлих ділянок шкірки або різних за розміром точок;
- колір помідора має бути рівномірним (виключенням є смугасті сорти);
- помідори, що продаються на гілках або з плодоніжками, спочатку відрізняються якістю (якщо томат дозріває після зриву його з гілки, то плодоніжки засихають, в даному випадку є факт підтвердження, що помідор дозрів природним способом).
При виборі помідорів потрібно порівняти екземпляри по вазі. Легкі томати усередині порожні. Такі овочі містять більше вологи, ніж м’якуші. В міру щільні і важкі помідори відрізняються м’ясистістю і меншою кількістю насіння.
Які помідори купувати не варто:
- якщо плодоніжка помідора зелена, то плід не дозрів або дозрівав після зриву;
- помідор з білими прожилками на шкірці не дозрів;
- якщо шкірка помідора занадто щільна і товста, то його вирощували з використанням нітратів;
- твердий помідор не дозрів, а м’який – перезрів;
- кислий запах помідора свідчить про початок процесу гниття;
- відсутність аромату або його відсутність вважається ознакою помідора, вирощеного із застосуванням численних хімічних складів, смак його також буде не занадто насиченим;
- купувати деформовані або пошкоджені томати не варто;
- купувати помідори з ознаками ушкодження, хворобами або паразитами також не рекомендується;
- якщо під шкіркою видимі зеленуваті розведення, то такі томати були оброблені хімічними добривами;
- купувати помідори з ушкодженнями в області плодоніжок або на поверхні шкірки, не варто (у таких місцях миттєво скупчуються бактерії і мікроби);
- поверхня помідора блискуча, але надмірний блиск є ознакою обробки парафіном або складами на основі воску (застосовуються для збереження товарного виду, практично не змиваються водою і можуть викликати розлад шлунку).
Купувати рекомендується помідори середнього розміру. Виключенням є деякі сорти, наприклад томати-гіганти або черрі. Перед придбанням екзотичних томатів рідкісних забарвлень, краще заздалегідь вивчити інформацію про їх смакові властивості. Є види томатів, що відрізняються солодким смаком, який не кожен оцінить належним чином.