Сортів цибулі існує багато. Відрізняються вони за розміром і формою цибулин, кольором, а також за смаковими властивостями. Вважається, що, чим темніше цибуля, тим вона солодше. Традиційно усі сорти підрозділяють на три основні категорії: біла, жовта (золотиста) і червона цибуля.
За формою цибулини можуть бути:
- великими і круглими або овальними;
- середнього розміру різної форми;
- дрібні у формі сливи.
Купівля того або іншого сорту цибулі – індивідуальний вибір. Якщо цибулини купуються для тривалого зберігання, то вибирають великі голівки. Для приготування страв підходять будь-які різновиди. Для посадки призначені спеціальні сорти цибулі, що продаються в спеціалізованих магазинах.
Як вибрати цибулю?
Цибулю потрібно вибирати відповідно до декількох критеріїв. По-перше, важливу роль має зовнішній вигляд цибулин. По-друге, слід відчути аромат цибулі. По-третє, визначитися з певним сортом залежно від власних смакових переваг.
Яку цибулю потрібно купувати:
- цибулина має бути досить важкою (якщо вага цибулини не відповідає її розміру, то усередині вона може бути сухою або ураженою паразитами);
- на лушпинні та поверхні цибулини не повинно бути плям, точок або слідів життєдіяльності комах (механічних ушкоджень або тріщин на цибулині також бути не повинно);
- поверхня цибулі має бути сухою і досить твердою;
- чим світліше цибуля, тим гострішим смаком вона володіє;
- червона цибуля зберігається менше, ніж біла і золотиста (цей нюанс слід враховувати, якщо цибуля купується для тривалого зберігання);
- аромат у цибулі має бути слабким і не їдким (аромат має бути “цибульним” і не містити сторонніх запахів);
- лушпиння цибулі будь-якого сорту має бути блискучим (відсутність блиску свідчить про низьку якість, її надмірно тривале зберігання або неправильні умови транспортування);
- на поверхні цибулі не повинно бути зволожених ділянок (якщо такі місця відрізняються їдким запахом, то цибуля однозначно зіпсована);
- оптимальний розмір хорошої цибулини може бути в межах 3-5 см (інші варіанти можуть мати порушені смакові характеристики);
- в області корінців хорошої цибулі не повинно бути ні нальоту, ні ознак плісняви, ні занадто великого скупчення землі.
Яку цибулю купувати не варто:
- якщо на дотик цибулина м’яка, то це може бути ознакою наявності занадто великої кількості лушпиння або зіпсованості;
- не варто купувати цибулю, якщо вага цибулини не відповідає її розміру;
- не рекомендується купувати цибулю з паростками (паростки забирають сік з цибулини, тому її консистенція може бути порушена);
- паростки цибулі можуть бути ознаками неправильного зберігання;
- не варто купувати цибулю, якщо голівка занадто велика, на ній є зволожені ділянки, видно білі корені і зелені паростки (така цибуля вже почала проростати, тому соковитості в ній буде мало, а зволожені плями вказують на наближення процесу гниття);
- якщо цибулина має їдкий або занадто насичений запах, то, швидше за все, вона пошкоджена або зіпсована;
- не варто купувати цибулю, якщо голівки занадто великі або, навпаки, дуже дрібні (у першому випадку є вірогідність використання хімічних компонентів при вирощуванні, а в другому – є ознака пересортиці);
- пліснява або наліт на корінцях цибулини вказують на її зіпсованість (причому, споживання такої цибулі може бути небезпечно для здоров’я).
Часто на прилавках магазинів великі цибулини, на яких практично відсутнє лушпиння. Купувати таку цибулю можна, але при цьому слід враховувати деякі нюанси. Голівки з мінімальною кількістю лушпиння потрібно буде спожити в їжу в найкоротші терміни. Інакше вони швидко висохнуть і втратять соковитість. Оглядати таку цибулю потрібно уважніше. Цибулини мають бути твердими, не пошкодженими і без ознак щонайменшої зіпсованості.