Холодець із свинячої рульки в пляшці з-під молока – сучасна версія домашнього зельцу із свинини. Зельц, або густий холодець – неймовірно смачна страва, магазинна страва не така корисна і смачна. Декілька невдалих дослідів відвадили мене від промислових делікатесів назавжди. Інша справа – домашній холодець (так його називають в селі): м’ясо обираєш на свій смак, шкіру на свинині обпалюєш, усе зайве зрізуєш, а що залишилося розглядаєш під лупою. До такої страви, навіть найвередливіший не зможе пред’явити ніяких претензій!
Для холодцю вибирайте невеликі м’ясисті і не дуже жирні рульки – багато м’яса і мало кісток, це якраз те, що потрібно для смачного зельця.
- Час приготування: 24 години
- Кількість порцій: 10
Інгредієнти для приготування холодцю із свинячої рульки:
- 1,2 кг свинячої рульки;
- голівка часнику;
- пучок петрушки і кропу;
- 30 г желатину;
- сіль, лавровий лист, перець;
- літрова пластикова пляшка.
Спосіб приготування холодцю із свинячої рульки в пляшці.
Щоб довго не готувати холодець, беремо дві невеликі рульки, зазвичай вони мають вагу близько кілограма. Можна, звичайно, приготувати одну велику ногу, але вона вариться дещо довше. Отже, кладемо в каструлю свинину, заливаємо холодною водою так, щоб м’ясо повністю було занурене.
Додаємо 4 зубчики часнику, лавровий лист, пучок зелені, сіль. На цю кількість приблизно 4 чайних ложки великої кухарської солі, але у вас можуть бути свої переваги, так що сіль додається за своїм смаком. Варимо рульки на помірному вогні приблизно 2 години, після закипання, остуджуємо у бульйоні.
Коли м’ясо охолоне, зрізуємо його з кісток разом з шкірою – сьогодні холодне готують саме так – з шкірою, з жирком і м’ясом! Нарізуємо м’якуш дрібно, ретельно перевіряємо, щоб не попалися осколки кісточок.
Додаємо до нарізаного м’яса подрібнену зелень – петрушку і кріп. Можна додати трохи зелені селери, декілька листочків любистку.
Натираємо на дрібній терці два зубчики часнику, більше додавати не варто, щоб часник не вплинув на усі інші смаки. Ретельно перемішуємо м’ясо з часником і зеленню.
Бульйон, в якому варилося м’ясо, проціджуємо через сито. Щоб він вийшов прозорим, можна процідити бульйон через марлю, складену в декілька шарів.
Нагріваємо бульйон до температури 80 градусів за Цельсієм, насипаємо желатин, розмішуємо до повного розчинення і проціджуємо через сито.
Беремо пляшку з-під молока, акуратно зрізуємо шийку і верхню завужену частину. Щільно заповнюємо пляшку м’ясом, потім наливаємо бульйон з желатином.
Пляшку поміщаємо на нижню полицю холодильного відділення, залишаємо на 10-15 годин, щоб холодець повністю застиг. Коли маса захолоне, акуратно зрізуємо пластикову упаковку ножицями або канцелярським ножем.
Готовий холодець зі свинячої рульки в пляшці нарізуємо товстими скибочками, подаємо до столу з хріном або гірчицею. Смачного!
До речі, це смачна і проста сільська страва мене навчив готувати дід, правда, в ті часи пластикових пляшок не було, тому він готував його традиційним способом – в тарілці.