Крупи

Як готувати сочевицю на гарнір: покрокова інструкція

Сочевиця – потужне джерело рослинного білку. З правильно приготованих бобів виходить відмінний гарнір. Він стане прекрасним доповненням до м’ясних, овочевих і рибних блюд. Досвідчені кулінари пояснили усі тонкощі приготування сочевичного гарніру.


Як варити сочевицю на гарнір: Needpix

Особливості вибору і варіння сочевиці

Сочевиця – популярна зернобобова культура, яку з давніх часів використали для варіння супів, приготування каш і гарнірів. У бобах міститься так багато корисних речовин, що цю культуру включають в меню здорового харчування. Вона містить 60% білка і може замінити м’ясо. У 100 г продукту міститься в середньому 295 ккал.

Як вибрати сочевицю для гарніру

Залежно від сорту зерна сочевиці мають широку колірну гамму. Вони бувають червоні, жовті, зелені, помаранчеві, коричневі і чорні. Боби відрізняються і розмірами, хоча плоска кругла форма характерна для усіх видів.

Оболонка у зерен щільна і зерна зберігають форму. Крохмаль, який міститься в серцевині, не виступає назовні під час варіння. При порушенні технології приготування сочевиця може розваритися і перетворитися на кашу.

Для гарніру вибирайте сочевицю зеленого, коричневого або чорного кольору. Вона не розварюється, як яскраво забарвлені сорти культури. Можна готувати гарнір і з більше крохмалистої червоної сочевиці. Тоді час приготування скорочують, щоб боби не розварилися.

Види сочевиці : Needpix

Вибираючи бобові, зверніть увагу на такі критерії якості:

  • прозорість і надійність упаковки;
  • приємний аромат;
  • однорідність зерен;
  • відсутність темних плям;
  • чистота бобів.

У чому особливості варіння сочевиці на гарнір

Щоб отримати смачний розсипчастий сочевичний гарнір, дотримуйтеся таких рекомендацій:

  1. Не змішуйте давню сочевицю зі свіжою: у них відрізняється рівень вологості, тому час замочування і приготування різні.
  2. Замочуйте у воді тільки тверді сорти бобових (зелені, коричневі). Якщо сочевиця з тонкою оболонкою, готуйте її без замочування.
  3. Зменшуйте час варіння заздалегідь замоченої сочевиці.
  4. Викладайте боби сортів, що швидко розварюються, в киплячу воду.
  5. Використайте для приготування гарніру каструлю з товстим дном, мультиварку або скороварку.
  6. Готуйте сочевицю на гарнір в мультиварці в програмах “Крупи” або “Варіння”. Варіть 25 хвилин.
  7. Соліть гарнір з сочевиці в самому кінці варіння, щоб зберегти оболонку від руйнування.
  8. Дотримуйтеся при варінні правильної пропорції бобів і води: 1:2 – замочена сочевиця, 1:3 – сухі боби.
  9. Не перемішуйте зерна під час приготування.
  10. Відкидайте готову сочевицю на друшляк.
  11. Додайте до сочевиці під час варіння спеції, овочі, які наповнять гарнір ароматом і приємним післясмаком.

Готуйте заздалегідь замочену сочевицю методом гасіння в духовці. При такій методиці зерна не розварюються, а поступово набрякають. Гарнір виходить насичений і розсипчастий.

Особливості варіння сочевиці на гарнір: Needpix

Як варити сочевицю на гарнір в каструлі

Для приготування розсипчастого гарніру вибирайте тверді сорти сочевиці. Краще брати сочевицю зеленого кольору.

Перед варінням в каструлі замочити сочевицю на 30-60 хвилин, щоб поліпшити аромат блюда. Сухі бобові, які готують без попереднього замочування, зберігають специфічний запах. Щоб від нього позбавитися, треба видалити непомітну верхню плівку, яка присохла до кожного зернятка. Вона відходить в процесі замочування бобів.


Тверді сорти сочевиці на гарнір: Pixabay

Ось класичний спосіб приготування гарніру з сочевиці:

  1. Переберіть боби, видаліть некондицію і сміття.
  2. Замочіть зерна в теплій воді на 2 години для набрякання.
  3. Потріть боби у воді, щоб відійшла верхня плівка, злийте воду.
  4. Промийте сочевицю в друшляку під струменем проточної води.
  5. Залийте 2 склянки бобів 4 склянками холодної води.
  6. Накрийте каструлю кришкою і поставте на середній вогонь.
  7. Варіть сочевицю 25 хвилин з моменту закипання.
  8. Посоліть за 5 хвилин до закінчення варіння.
  9. Відкиньте готову сочевицю на друшляк і дайте стекти зайвій рідині.

У готовий гарнір додайте вершкове або рослинне масло (ідеальний варіант ⎯ маслинова олія холодного віджиму), спеції, обсмажені шматочки овочів. Сочевичний гарнір вдало доповнять різні соуси, підливи, шматочки м’яса і риби.

Відварити сочевицю так, щоб зерна залишилися цілими і повністю зварилися, можна в каструлі на плиті або в сучасних кухонних девайсах. Правильно виконати увесь процес допоможуть поради і рекомендації досвідчених кулінарів.

Поживний розсипчастий гарнір з сочевиці змінить раціон кожного і допоможе налагодити режим здорового харчування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *