Сочевиця – потужне джерело рослинного білку. З правильно приготованих бобів виходить відмінний гарнір. Він стане прекрасним доповненням до м’ясних, овочевих і рибних блюд. Досвідчені кулінари пояснили усі тонкощі приготування сочевичного гарніру.
Як варити сочевицю на гарнір: Needpix
Зміст:
Особливості вибору і варіння сочевиці
Сочевиця – популярна зернобобова культура, яку з давніх часів використали для варіння супів, приготування каш і гарнірів. У бобах міститься так багато корисних речовин, що цю культуру включають в меню здорового харчування. Вона містить 60% білка і може замінити м’ясо. У 100 г продукту міститься в середньому 295 ккал.
Як вибрати сочевицю для гарніру
Залежно від сорту зерна сочевиці мають широку колірну гамму. Вони бувають червоні, жовті, зелені, помаранчеві, коричневі і чорні. Боби відрізняються і розмірами, хоча плоска кругла форма характерна для усіх видів.
Оболонка у зерен щільна і зерна зберігають форму. Крохмаль, який міститься в серцевині, не виступає назовні під час варіння. При порушенні технології приготування сочевиця може розваритися і перетворитися на кашу.
Для гарніру вибирайте сочевицю зеленого, коричневого або чорного кольору. Вона не розварюється, як яскраво забарвлені сорти культури. Можна готувати гарнір і з більше крохмалистої червоної сочевиці. Тоді час приготування скорочують, щоб боби не розварилися.
Види сочевиці : Needpix
Вибираючи бобові, зверніть увагу на такі критерії якості:
- прозорість і надійність упаковки;
- приємний аромат;
- однорідність зерен;
- відсутність темних плям;
- чистота бобів.
У чому особливості варіння сочевиці на гарнір
Щоб отримати смачний розсипчастий сочевичний гарнір, дотримуйтеся таких рекомендацій:
- Не змішуйте давню сочевицю зі свіжою: у них відрізняється рівень вологості, тому час замочування і приготування різні.
- Замочуйте у воді тільки тверді сорти бобових (зелені, коричневі). Якщо сочевиця з тонкою оболонкою, готуйте її без замочування.
- Зменшуйте час варіння заздалегідь замоченої сочевиці.
- Викладайте боби сортів, що швидко розварюються, в киплячу воду.
- Використайте для приготування гарніру каструлю з товстим дном, мультиварку або скороварку.
- Готуйте сочевицю на гарнір в мультиварці в програмах “Крупи” або “Варіння”. Варіть 25 хвилин.
- Соліть гарнір з сочевиці в самому кінці варіння, щоб зберегти оболонку від руйнування.
- Дотримуйтеся при варінні правильної пропорції бобів і води: 1:2 – замочена сочевиця, 1:3 – сухі боби.
- Не перемішуйте зерна під час приготування.
- Відкидайте готову сочевицю на друшляк.
- Додайте до сочевиці під час варіння спеції, овочі, які наповнять гарнір ароматом і приємним післясмаком.
Готуйте заздалегідь замочену сочевицю методом гасіння в духовці. При такій методиці зерна не розварюються, а поступово набрякають. Гарнір виходить насичений і розсипчастий.
Особливості варіння сочевиці на гарнір: Needpix
Як варити сочевицю на гарнір в каструлі
Для приготування розсипчастого гарніру вибирайте тверді сорти сочевиці. Краще брати сочевицю зеленого кольору.
Перед варінням в каструлі замочити сочевицю на 30-60 хвилин, щоб поліпшити аромат блюда. Сухі бобові, які готують без попереднього замочування, зберігають специфічний запах. Щоб від нього позбавитися, треба видалити непомітну верхню плівку, яка присохла до кожного зернятка. Вона відходить в процесі замочування бобів.
Тверді сорти сочевиці на гарнір: Pixabay
Ось класичний спосіб приготування гарніру з сочевиці:
- Переберіть боби, видаліть некондицію і сміття.
- Замочіть зерна в теплій воді на 2 години для набрякання.
- Потріть боби у воді, щоб відійшла верхня плівка, злийте воду.
- Промийте сочевицю в друшляку під струменем проточної води.
- Залийте 2 склянки бобів 4 склянками холодної води.
- Накрийте каструлю кришкою і поставте на середній вогонь.
- Варіть сочевицю 25 хвилин з моменту закипання.
- Посоліть за 5 хвилин до закінчення варіння.
- Відкиньте готову сочевицю на друшляк і дайте стекти зайвій рідині.
У готовий гарнір додайте вершкове або рослинне масло (ідеальний варіант ⎯ маслинова олія холодного віджиму), спеції, обсмажені шматочки овочів. Сочевичний гарнір вдало доповнять різні соуси, підливи, шматочки м’яса і риби.
Відварити сочевицю так, щоб зерна залишилися цілими і повністю зварилися, можна в каструлі на плиті або в сучасних кухонних девайсах. Правильно виконати увесь процес допоможуть поради і рекомендації досвідчених кулінарів.
Поживний розсипчастий гарнір з сочевиці змінить раціон кожного і допоможе налагодити режим здорового харчування.