Гриби

Рецепти приготування печериць на сковороді

Шампіньйони — популярна страва, бо їх можна збирати та готувати цілий рік. Свіжими лісовими грибами не можна ласувати в зимовий час, а тепличні – корисні і смачні ласощі. Універсальність їх полягає в тому, що їх можна придбати в будь-якому супермаркеті, вони коштують недорого, а готуються досить швидко. Дрібні печериці приготувати можна цілком, а потім декорувати ними закуску або подати як самостійну страву.

Великі гриби відрізняються яскраво-вираженим грибним ароматом, вони підходять для фарширування різноманітними начинками, у тому числі м’ясом, сиром або овочами. Деякі гурмани наполегливо рекомендують вживати печериці як основну фірмову страву, якщо зрозуміти, як правильно їх посмажити.

Варто відзначити, що поліпшити смак готової страви можна, поливши її сметанним, вершковим або майонезним соусом, притрусивши сирною стружкою або дрібно нашаткованою курятиною. Після приготування грибна закуска набуває пікантності, стає кориснішою і смачнішою за класичний варіант, перетворюючись на ситну сімейну вечерю або обід.

Шампиньйони з цибулею смажені на сковороді

Щоб отримати просту, але напрочуд смачну страву без проблем, слід просто підсмажити гриби з цибулею. Воно виходить пікантним на смак, придатним для миттєвого поїдання. Якщо трохи грибних ласощів ще залишилося, ним можна начинити млинці або пиріжки, підходить вони і як додаток до картопляного пюре або тушкованої капусти.

Перелік інгредієнтів:

  • 400 грн. дрібних печериць;
  • 30 гр. масла вершкового;
  • 2 цибулини;
  • 5 зубків часнику;
  • 70 мл. олії рослинної без запаху;
  • 10 гр. кропової зелені;
  • 1/3 лимона;
  • 2 щіпки солі;
  • по 1 щіпці чорного меленого перцю, базиліка.

Не слід заливати гриби водою повністю, інакше вони стануть надто рідкими. Краще кожну печерицю акуратно протерти вологою губкою. Перед тим як смажити сильно забруднені печериці, їх варто потримати під проточною водою. Гриби не слід засмажувати надто сильно, оскільки білок у них розпадається і завдає шкоди шлунково-кишковому тракту людини.

Етапи приготування:

Гриби вимити, почистити, видаливши ніжку. Нашаткувати цибулю четвертинками, дрібно нарубати часник. Відправити печериці на суху сковороду, смажити, доки не виділиться сік. Додати олію та цибулю, ретельно перемішати.

Лимон потерти на дрібній тертці, щоб отримати цедру. Додати в сковороду, посипати сіллю та часником. Видавити лимонний сік, притрусити перцем та базиліком. Коли сік випарується, покласти вершкове масло, перемішати до однорідності. Посипати дрібно нарубаною зеленню, обсмажити протягом 7 хвилин.

Виходить унікальна ситна страва для всієї родини, головне, точно вирахувати, скільки смажити печериці, щоб не отримати непридатну в їжу субстанцію. Рум’яні гриби цікаво хрумтять на зубах, вони ідеально поєднуються з макаронними виробами, гречкою або картоплею. Страва є дуже смачною закускою, особливо, якщо посипати її дрібно нашаткованою зеленню.

Як приготувати печериці на сковороді з цибулею та вершками

Щоб отримати ніжну грибну страву з солодкуватим присмаком, до печериць слід просто додати якісні вершки. Процес їхнього приготування не складний, не доведеться витрачатися на придбання великої кількості продуктів. Якщо робити все правильно, вийде ситна, ароматна страва з найніжнішим вершковим присмаком.

Потрібен для приготування:

  • 600 грн. дрібних печериць;
  • 250 мл. вершків (30%);
  • 1 велика цибулина;
  • 4 зубки часнику;
  • 50 гр. вершкового масла;
  • 1 пучок петрушки;
  • 1 щіпка солі;
  • 2 щіпки чорного меленого перцю.

Залишки грибної закуски можна розкласти по пластикових ємностях, а потім, заморозити про запас. Заморожена маса легко зберігається протягом 30 днів перед подачею на стіл, її слід розігріти в мікрохвильовій печі. Можна збільшити всі компоненти у 2 рази, половину з’їстиодразу, а половину заморозити на майбутнє.

Процес приготування:

Розтопити масло в глибокій сковороді, опустити в нього цибулю, нарубану кубиками. Обсмажити, помішуючи до рум’яності, видавити через прес часник.

Через 2 хвилини висипати почищені цілі гриби, посипати спеціями. Протушкувати під кришкою протягом 7 хвилин, перемішати та залити вершками.

Продовжити готувати на середньому вогні 10 хвилин, не накриваючи кришкою. Притрусити нарізаною петрушкою, за бажання досолити. Після приготування виходять ніжні печериці, які обволікає вершковий соус.

Закуску можна подавати на стіл у вигляді самостійної ситної страви або корисного гарніру. Наявність вершкового масла підвищує його калорійність, але іноді дозволити собі ці ласощі може кожна людина.

Смажені печериці з цибулею та сиром на сковороді

Шампіньйони, посипані тертим сиром і цибулею, готуються швидко, вони виходять ніжними з розкішною рум’яною скоринкою. Вишукана закуска виглядає на святковому столі досить оригінально, але її можна приготувати за кілька хвилин і поставити на стіл, доки збираються домочадці.

Інгредієнти для приготування:

  • 800 грн. печериць;
  • 1 цибуля;
  • 100 гр. твердого сиру;
  • 3 ст. л. оливкової олії;
  • 3 ч. л. суміші перців;
  • 2 ч. л. кухонної солі.

При приготуванні страви можна використовувати м’який сир. Цибуля нарізається тільки вручну, якщо застосовувати кухонний комбайн, то закуска виходить не такою смачною, водянистішою. Якщо хочеться отримати грибний соус ідеальної густоти, смажені печериці слід просто пюрувати у блендері.

Поетапне приготування:

  1. Цибулю нарізати дрібним кубиком, обсмажити до золотистості на розпеченій оливковій олії.
  2. Гриби нашаткувати півкільцями, перемішати з обсмаженою цибулею в сковороді.
  3. Посолити та поперчити грибну масу.
  4. Додати твердий сир, натертий на великій тертці, продовжити готувати на повільному вогні приблизно 2 хвилини під кришкою.

Шампиньйони, приготовані в сметано-сирному соусі, є ніжною та соковитою стравою, що підходить для святкової або сімейної вечері. Приготована із звичайних інгредієнтів, вона виходить смачною навіть у новачків. Подібна закуска зможе вигідно доповнити будь-які домашні гарніри.

Тушені печериці на сковороді зі сметаною та цибулею

Шампіньйони у сметані сподобаються навіть тим людям, які не уявляють свого життя без шматочка м’яса. Справа в тому, що грибні страви наповнені білками, вони ідеально насичують людський організм. Якщо приготувати тушковані ситні печериці у сметанному соусі, то організм людини наповниться життєвою енергією, почуття ситості залишиться надовго.

Нам знадобиться:

  • шампіньйони – 700 гр.;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • сметана – 200 гр.;
  • сіль дрібна – 1 ч. л.;
  • мелений перець чорний – 2 ч. л.;
  • рафінована олія – 3 ст. л.

Кількість продуктів можна змінювати, враховуючи, скільки людей збереться за столом. Сметана просто замінюється на натуральний грецький йогурт без наповнювачів. Щоб отримати ідеальну закуску, слід застосовувати невеликі печериці, тому що вони виходять соковитішими, ніж великі.

Спосіб приготування:

Кожен гриб розрізати на 4 частини, цибулю нарубати півкільцями. На невеликому вогні обсмажити в гарячій олії печериці до повного випаровування рідини.

Зробити в середині грибної маси лунку, викласти в неї скибочки. Обсмажити до рум’яності, періодично перемішуючи.

Перемішати масу зі сметаною, посипати перцем та сіллю. Після закипання соусу протушкувати на слабкому вогні 15 хвилин|мінути|, помішуючи лопаткою.

Це справді універсальна страва, оскільки вона підходить абсолютно до будь-якого гарніру. Якщо хочеться вийти підсмажені хрусткі гриби, слід обсмажувати їх протягом 8-10 хвилин. Для отримання ніжного продукту процес пасування повинен тривати лише 5 хвилин. Якщо учас приготування соус сильно густіє, проблему можна легко вирішити, додавши теплу воду або вершки.

Як посмажити печериці на сковороді з цибулею та морквою

Кулінари знають, що печериці ідеально поєднуються із соковитою морквою та пікантною цибулею. Подібне поєднання компонентів надає блюду солодкуватий присмак, який особливо подобається дітям. У соусі грибний сік з’єднується з рослинною олією, солодом моркви та гостротою цибулі. Соус стрімко стає густішим, він обволікає кожен шматочок гриба і робить готову страву ситнішою.

Перелік інгредієнтів:

  • 6 великих печериць;
  • 1 морквина;
  • 2 невеликі цибулини;
  • 2-3 ст. л. рослинної олії;
  • сіль – за смаковими уподобаннями.

Для приготування страви слід застосовувати товстостінну сковороду, в ній соус не пригорає. Соковиту помаранчеву моркву краще не натирати на великій овочевій шатківниці, а нарізати тоненькою соломкою або використовувати тертку для корейських закусок. На це піде набагато більше часу, але страва набуває яскраво-оранжевого відтінку та насиченого аромату.

Етапи приготування:

Гриби очистити від шкірки, промити і нарізати великими шматочками. Цибулю нарубати дрібними кубиками. Морквину натерти на великій овочевій шатківниці.

Розігріти в сковорідці олію, викласти в неї скибочки, обсмажити до зміни кольору. Прибрати готову цибулю убік, покласти на другий бік натерту моркву. Протушкувати овочі, помішуючи, 3-4 хвилини до м’якості.

Додати 1 столову ложку олії та гриби, обсмажити протягом 10 хвилин після виділення соку. Притрусити сіллю, перемішати, потримати на повільному вогні ще 2 хвилини.

Смажені печериці можна подавати на стіл відразу ж, як приготували їх, але й холодними вони залишаються смачними та ніжними. Подібна страва стає набагато смачнішою, якщо полити її свіжою сметаною чи грецьким йогуртом. Подавати грибний соус найкраще, як самостійну закуску, доповнивши шматочком хрусткого хліба.

Смачні печериці смажені на сковороді з цибулею та майонезом

Цікава закуска для святкового столу виходить, якщо обсмажити шматочки печериць із домашнім чи магазинним жирним майонезом. Рецепт підійде ще й у тому випадку, якщо потрібно швидко приготувати смачну поживну вечерю для всієї родини. Для приготування потрібно мінімальний продуктовий набір, який є в кожному холодильнику. Процес термічної обробки подібний до класичного способу приготування, а результат порадує кожного.

Потрібен для приготування:

  • 300 грн. великих печериць;
  • 1 велика морква;
  • 1 цибулина;
  • 50 мл. червоного вина;
  • 100 гр. майонезу;
  • 1 часниковий зубок;
  • 1 пучок зелені коріандру;
  • 4 ч. л. холодної води;
  • 8 ст. л. олії без запаху;
  • 40 гр. вершкового масла;
  • сіль, суміш перців – за смаковими уподобаннями.

Перед тим, як посолити страву, треба згадати, що в майонезі для соусу вже міститься сіль. З вершковим маслом гриби будуть набагато смачнішими, але й калорійнішими, тому можна замінити його з рослинним без запаху. Не потрібно експериментувати зі спеціями, інакше можна безповоротно зіпсувати ніжний грибний аромат та отримати неприємний гіркий присмак.

Процес приготування:

  1. Гриби промити, відкинути на друшляк, щоб стекла вода. Видалити ніжки, пальцями розширити отвір.
  2. Відправити на сковороду з розпеченою олією, всередину покласти вершкове масло, перець, сіль.
  3. Накрити кришкою і обсмажити протягом 7 хвилин, потім перемішати і готувати у відкритому вигляді для випаровування рідини. Нашаткувати грибні ніжки кільцями, морквину і цибулю – кубиками.
  4. До готовності смажити на олії овочі та ніжки, періодично їх помішуючи.
  5. Влити вино, додати спеції, протушкувати до повного випарювання алкоголю.
  6. Дрібно нашатковану зелень перемішати з часником, пропущеним через прес. Залити майонезом, розведеним у воді, поперчити та посолити.
  7. З’єднати соус з охолодженими овочами, розподілити їх по капелюшках печериць.

Готова страва посипається кроповою зеленню, подається як самостійна закуска або у вигляді ситного корисного гарніру. Не слід запікати або гасити грибні скибочки з низькокалорійним майонезом, інакше при нагріванні консерванти та загусники безповоротно зіпсують готову страву.

Смажена картопля з печерицями на сковороді

Смажена картопля чудово поєднується з скибочками печериць, перетворюючись на найсмачніші ласощі для більшості людей. У ньому картопля ідеально поєднується з цибулею, яка втрачає після термічної обробки гострий неприємний присмак. У страві можна використовувати улюблені лісові гриби, попередньо їх відваривши у підсоленій воді зі спеціями. Ситна закуска зможе виручити, якщо нагрянули несподівані гості.

Нам знадобиться:

  • 7 великих бульб картоплі;
  • 500 грн. печериць;
  • 2 цибулини;
  • 30 мл. рослинної олії без запаху;
  • 50 гр. вершкового масла;
  • по 1 ч. л. кухонної солі та чорного перцю в меленому вигляді.

Кількість грибів можна змінювати на власний смак, враховуючи те, що вони схильні до випаровування вологи та зменшення в об’ємі. Якщо робити строго за рецептом, то печериць буде більше, ніж картопляних брусочків, вийде дуже соковита страва. Картопля обов’язково повинна полежати в холодній воді, щоб з неї пішов крохмаль, інакше бруски не стануть золотистими, а розваляться під час смаження.

Спосіб приготування:

Картоплю очистити від шкірки і залити холодною водою. Печериці нашаткувати пластинами. Цибулю нарубати кубиками, а картоплю – довгими брусками.

Гриби обсмажити на розпеченій олії до золотистого відтінку. Посолити, перемішати до однорідності.

В окремій глибокій сковорідці смажити картоплю під закритою кришкою на олії 20 хвилин. Посипати сіллю, перцем, за 7 хвилин до готовності додати цибулю.

Вимкнути вогонь під сковородою, з’єднати готову картоплю з печерицями. Покласти на овочі вершкове масло, накрити кришкою і почекати 10 хвилин.

Для отримання яскраво-вираженого грибного аромату потрібно покласти до сковороди з картоплею та печерицями трохи відварених лисичок чи підберезники. Ситні ласощі підійдуть як корисна страва до шматочка м’яса або риби, його можна доповнити соковитим овочевим салатом.

Курка з печерицями на сковороді з підливою

Часто господині цікавляться, як смачно та бюджетно приготувати повноцінну гарячу страву до вечері. Підвищити ситність грибних скибочок можна, додавши до них трохи курячого м’яса. Тушкована курятина з печерицями та ароматною підливою – не тільки смачна та проста, але ще корисна страва. Для його приготування використовується будь-яка частина курячої тушки, з якої попередньо витягнуто кістки.

Інгредієнти для приготування:

  • 500 грн. курячого філе;
  • 3 цибулини;
  • 400 грн. печериць;
  • 200 гр. сметани;
  • 1 ст. л. пшеничного борошна;
  • 3 зубки часнику;
  • 1 ст. води;
  • 1 ч. л. натуральної приправи «Для курки»;
  • 4 ст. л. рослинної олії;
  • суміш перців, сіль – за смаковими уподобаннями.

Не варто використовувати більше часнику, ніж зазначено в рецептурі, інакше готова страва сильно гірчить. Куряче філе легко замінюється м’ясом, зрізаним з стегенець. Можна отримати апетитну ситну страву, якщо змішати гриби з індичкою.

Поетапне приготування:

  1. Курку вимити, обсушити, видалити шкірку і нашаткувати кубиками.
  2. Покласти м’ясо в глибоку ємність, посолити, поперчити, посипати приправою.
  3. Полити половиною рослинної олії, перемішати, накрити рушником і залишити на 20 хвилин.
  4. На маслі, що залишилося, обсмажити цибулю, нашатковану четвертинами, до прозорості.
  5. Гриби очистити, нарізати невеликими кубиками. Покласти до цибулі, протушкувати до випаровування грибного соку 10 хвилин.
  6. Посипати сіллю, перцем, додати курятину, смажити 5 хвилин. Усметану видавити часник, посолити, залити теплою водою та перемішати до однорідного стану.
  7. Відсунути убік м’ясо з грибами, покласти на місце, що звільнилося, борошно, обсмажити його 3 хвилини, помішуючи. З’єднати з рештою компонентів, сметанним соусом і протушкувати протягом 7 хвилин.

Рум’яні печериці із золотавим курячим м’ясом та іншими компонентами виходять смачними не лише гарячими, а й холодними. Не слід готувати більше, ніж вдасться з’їсти за один раз, оскільки грибні скибочки втрачають свій натуральний смак, оскільки з них виділяються шкідливі для людини речовини.

Свинина з грибами на сковороді в соєвому соусі

Смачна страва з непомітною кислинкою в азіатському стилі виходить, якщо обсмажити печериці зі скибочками свинини. Простота приготування дозволяє отримати смачну ароматну страву для всієї родини. Додавання соєвого соусу дозволяє розкрити смак та посилити натуральний аромат грибів та м’яса.

Потрібен для приготування:

  • 350 гр. пісної свинини;
  • 300 грн. печериць;
  • 15 гр. оливкової олії;
  • 150 гр. соєвого соусу;
  • 2 ч. л. солі зі спеціями.

Якщо під час гасіння тепличних грибів додати до сковороди сухі перемелені білі гриби, то аромат готової закуски вийде більш насиченим. Якщо знати, з чим приготувати свинину із грибами, можна покращити смак страви. Ідеально підходять для додавання в закуску білий перець, зелень базиліка, прованські трави, їх потрібно класти трохи для наголошування на тонкому грибному ароматі.

Процес приготування:

  1. Свинину нашаткувати тонкою соломкою, покласти в сотейник з оливковою олією.
  2. Гриби нарізати середніми скибочками, додати до м’яса та перемішати.
  3. Посипати сіллю зі спеціями, полити соєвим соусом.
  4. Перекласти на порційну тарілку, почекати 20 хвилин для настоювання.

Смажене до рум’яності свиняче м’ясо, солодкуваті свіжі печериці та овочі, приготовлені в соєвому соусі, подобається цікавим присмаком. Воно добре зберігається в холодильнику, але тільки в щільно закритій ємності, при настоюванні маса стає пікантнішою. Можна з’єднати гриби з м’ясом, подати до столу з молодими бульбами картоплі, вершковим маслом та кропом.

Яловичина з печерицями на сковороді зі сметаною та цибулею

Тушена яловичина з печерицями чудово поєднується зі сметано-цибульною підливою. Для того, щоб приготувати гарячу страву, варто придбати вирізку філе, тому що в них немає ні грама жиру, а волокна відрізняються пухкістю і ніжністю. Гриби здатні відтінити натуральний смак м’яса, а сметана зв’язати компоненти і надати страві кислинку.

Інгредієнти:

  • 1кг. яловичини;
  • 500 грн. печериць;
  • 3 цибулини;
  • 200 мл. сметани;
  • 1 морквина;
  • 200 мл. окропу;
  • 2 лаврові листи;
  • 3 ст. л. рослинної олії без запаху;
  • 2 ч. л. меленого чорного перцю;
  • 1 ч. л. кухонної солі.

Якщо хочеться отримати густіший соус, то до нього можна додати 1 столову ложку пшеничного борошна. Її слід ретельно розмішати, щоб не утворилися грудки. Найкраще вибрати для приготування страви молоду телятину, м’якуш можна протушкувати набагато швидше.

Процес приготування:

  1. М’ясо вимити, обсушити паперовими рушниками, нашаткувати середнім кубиком.
  2. Розжарити сковороду, обсмажити в олії яловичину до утворення рум’яної скоринки.
  3. Цибулю нашаткувати півкільцями, моркву натерти на великій овочевій шатківниці.
  4. Смажити овочі на олії до золотистості, періодично заважаючи дерев’яною лопаткою.
  5. Додати в піджарку гриби, нарізані слайсами. Після повного випаровування рідини з’єднати овочеву масу з яловичиною. Посолити, поперчити, покласти лавровий лист та перемішати.
  6. Сметану розбавити окропом і швидко розмішати до однорідності.
  7. Протушкувати на повільному вогні під кришкою протягом 90-120 хвилин.

На гарнір до подібної закуски ідеально підійде тушкована картопля, відварені головки брокколі чи інші овочі за сезоном. Бефстроганів подається настіл гарячим, тому що після остигання соус стає набагато густішим. Декорувати страву можна дрібно нашаткованою зеленню петрушки, кропу або базиліку.

Пісна гречка з грибами та цибулею на сковороді

У піст хочеться урізноманітнити своє меню корисними та одночасно смачними стравами. Одним з найапетитніших і ситних варіантів є гречана каша, полита підливою з печериць та овочів. Приготовлена в домашніх умовах страва виходить розсипчастою, соковитою, м’якою, тому що гречку не доведеться відварювати окремо. При тушкуванні з грибами та овочами ця крупа просочується смачними соками і набуває дивовижного аромату.

Перелік інгредієнтів:

  • крупа гречана – 200 р.;
  • шампіньйони – 300 р.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 80 р.;
  • часник – 2 зубки;
  • пісне масло без запаху – 50 мл.;
  • вода – 500 мл.;
  • сіль та суміш перців – за смаковими уподобаннями.

Коричневу гречку можна відварити в рази швидше, оскільки її виробляють із зерен, розжарених у заводських умовах. Зелені зерна гречки готувати доведеться набагато довше, але вони виходять набагато кориснішими, хоч і мають пікантний присмак. Гречана крупа відрізняється гіркуватим смаком, тому категорично заборонено додавати в сковороду лавровий лист, інакше гіркота посилиться.

Етапи приготування:

  1. Цибулю нашаткувати півкільцями або тонкими кільцями. Нарізати часникові зубки тонкими пластинками.
  2. Моркву натерти на великій тертці, а гриби нарізати середніми кубиками.
  3. У глибокій сковороді розжарити олію, обсмажити в ній цибулю з часником та морквою до м’якості. Посолити, поперчити, перемішати до однорідного стану.
  4. Висипати печериці, протушкувати 7 хвилин. Промити гречку у 4 водах, відправити її до грибів із овочами.
  5. Залити водою, варити до готовності на середньому вогні під кришкою.

Це універсальна страва, яку можна приготувати і влітку, і взимку. Вона є незамінним для прихильників дієтичного або пісного харчування, а також для осіб, які не вживають м’ясо з будь-якої причини. І в гречці, і в печерицях міститься безліч корисних речовин, здатних у повному обсязі компенсувати відсутність білків тваринного походження. Приготувати пісну страву можна набагато швидше за аналогічну, в якій міститься свинина або курятина.

Макарони з печерицями у вершковому соусі з сиром

Спагетті або інші види макаронних виробів чудово поєднуються з будь-якими грибами, особливо смачно виходить, якщо доповнити його вершковим соусом. Ніжна ароматна і ситна паста виходить навіть у господарок-початківців, готувати її просто і недорого. У цьому рецепті є мінімальна кількість інгредієнтів, а весь процес приготування займає лише 25 хвилин.

Нам знадобиться:

  • 300 грн. макаронних виробів (феттучині);
  • 250 мл. вершків (20%);
  • 1 велика цибулина;
  • 300 грн. печериць;
  • 20 гр. пармезану;
  • 2 ст. л. рафінованої олії;
  • 2 яєчні жовтки;
  • суміш перців та кухонна сіль – за смаковими уподобаннями.

Якщо цибулина надмірно соковита, то у кухаря будуть сльозитися очі. Щоб позбавитися цієї проблеми, потрібно відправити цибулю в мікрохвильову піч на 10 секунд. Макарони слід кидати тільки в киплячу воду, час варіння різний, потрібно орієнтуватися на те, що вказано на упаковці.

Спосіб приготування:

  1. Цибулю нарубати тонкими четвертинками, паралельно закип’ятити підсолену воду для макаронних виробів. Кожен гриб розрізати на 4-5 частин.
  2. Розжарити олію в глибокій сковороді, обсмажити скибочки цибулі до прозорості. Відварити макаронні вироби періодично помішуючи під закритою кришкою.
  3. Додати в піджарку печериці, готувати до повного випаровування води. Вилити вершки, посипати сіллю та перцем. Додати перемішані до однорідності жовтки, протушкувати 7 хвилин.
  4. Макарони відкинути на друшляк, потім викласти на тарілку.
  5. Полити підготовленим вершковим соусом, густо посипати тертим.пармезаном.

Макаронні вироби з тушкованими в соусі грибами виходять ситними та корисними. Вишукане гаряче блюдо можна поставити на святковий стіл, гості, безумовно, оцінять його приємний ніжний смак. Спагетті, политі такою підливою, не потребують додаткового гарніру, вони смачні власними силами.

Рис з печерицями та овочами на сковороді

Цей рецепт сподобається всім тим, хто вважає за краще харчуватися здоровою їжею, страва виходить не тільки корисною, але ще й смачною. Рис з тушкованими овочами та печерицями готувати просто, але при зміні хоча б одного інгредієнта можна отримати нову закуску та урізноманітнити раціон людини. Готувати його можна будь-якої пори року, замінюючи печериці влітку лисичками, боровиками або маслюками, або комбінуючи їх на свій смак.

Інгредієнти для приготування:

  • рис – 300 гр.;
  • морквина – 1 шт.;
  • стручкова квасоля заморожена – 100 гр.;
  • шампіньйони – 300 гр.;
  • велика цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • цибуля-порей – 50 гр.;
  • заморожений зелений горошок – 100 гр.;
  • олія – 4 ст. л.;
  • кукурудза консервована – 100 гр.;
  • кухонна сіль та перець чорний у меленому вигляді – за смаком.

Для приготування ідеально підходить суміш басматі з диким рисом, бо вона готується швидко та має унікальний смак. Краще відварити рисову крупу не до повного розварювання, а до твердої консистенції, щоб у результаті вийшло гарне розсипчасте блюдо.

Поетапне приготування:

Морковку нашаткувати тонкою соломкою, а цибулину – дрібними кубиками. Гриби та порей нарізати на 4 частини, довгі стручки квасолі на 3 частини впоперек.

Відварити рис у підсоленій воді за інструкцією, нанесеною на упаковку. У глибоку сковорідку налити олію, розжарити і помістити в неї печериці, довести до випарювання соку.

Посипати гриби сіллю та перцем, протушкувати ще 2 хвилини та викласти на тарілку. Додати в сковороду масло, обсмажити в ньому моркву та обидва види цибулі протягом 4 хвилин, посоливши та поперчивши.

Змішати піджарювання в сковорідці з грибами, кукурудзою та бобовими. Протушкувати овочеву масу протягом 6 хвилин. Додати відварений рис, перемішати та потримати на вогні 2-3 хвилини.

Соковитий рис із грибами в овочевій підливі підійде до будь-якого виду тушкованого м’яса, але він може виступати у вигляді самостійної легкої вечері або обіду. Подібна оригінальна страва ідеально поєднується з лимонним соком або маринованими кружальцями імбиру.

Фаршировані печериці на сковороді з фаршем та сиром

Гаряча грибна закуска виходить ароматною, ніжною та соковитою. Цікаво виглядають фаршировані капелюшки печериці на святковому столі, якщо прикрашати їх кроповою зеленню. У цьому рецепті не заборонено експериментувати з різноманітними видами сиру чи фаршу, додавати спеції, оскільки печериці легко поєднуються з більшістю продуктів. Цей вид фаршированих грибних капелюшків часто називається мініатюрним жульєном.

Перелік інгредієнтів:

  • 200 гр. великих печериць;
  • 50 гр. цибулі;
  • 100 гр. фаршу;
  • 50 гр. твердого сиру;
  • 3 ст. л. олії пісної без запаху;
  • 2 щіпки солі;
  • 1 щіпка суміші перців.

Етапи приготування:

  1. Шампиньйони очистити, видалити ніжки і трохи м’якоті під капелюшком.
  2. Цибулю та грибні ніжки нарубати дрібними кубиками, обсмажити на олії до рум’яності.
  3. Покласти фарш, посолити, поперчити, обсмажити 5-7 хвилин.
  4. Наповнити масою капелюшки з гіркою, потримати на сковороді з маслом, протягом 7 хвилин, накривши її кришкою.
  5. За 2 хвилини до готовності посипати сиром, натертим на велику тертку.

Смачною виходить страва, якщо просто обсмажити грибні капелюшки з начинкою або ж протушкувати їх, заливши сметанним соусом. У цьому випадку вони виходять набагато ніжнішими за класичний варіант, а соус, що залишився, можна використовувати в інших стравах. Досить вишукана закуска виходить, якщо притрусити капелюшки з боку фаршу легкоплавкими сортами сиру.

Страви, приготовані з тепличних печериць, є універсальними, оскільки вони прикрашають звичайну вечерю або святкову. Цією корисною закускою можна доповнити будь-який гарнір, вона чудово поєднується з крупами, макаронними виробами або картоплею. Приготувавши печериці або їх капелюшки з відповідними соусами за різною рецептурою, то можна не тільки урізноманітнити сімейний раціон, а й порадувати несподіваних гостей новою ароматною стравою.

Якщо робити все правильно, то закуска вийде ніжною, ситною, апетитною та смачною. До негативних сторін грибного блюда належить висока калорійність. Печериці потрібно обережно пропонувати дітям, страви з них суворо заборонені для харчування дитини, яка не досягла трирічного віку. Дуже акуратно слід вживати в їжу закуску особам, які страждають на проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *