У природі існує безліч різновидів восьминогів. Деякі з них отруйні і не вживаються в їжу. На полиці магазинів надходять тільки представники безпечних видів з м’ясом, придатниі в їжу. Восьминоги можуть реалізовуватися у вигляді заморожених або охолоджених тушок, цілими або окремими шматочками. Незалежно від виду, ці морепродукти потрібно завжди уважно оцінювати перед купівлею. Традиційні для восьминога смакові якості матиме тільки якісний і свіжий продукт.
Шкірка восьминога може бути різних кольорів. Відтінок забарвлення найчастіше нерівномірний. Шкірка на зовнішній і внутрішній частині щупалець може бути кардинальна різною. Найпоширенішими варіантами є рожевуваті і бузково-фіолетові восьминоги.
Як вибрати восьминога
При виборі восьминога на колір шкірки орієнтуватися не варто. Важливу роль відіграє міра свіжості морепродукту і його зовнішні показники. Несвіжий восьминіг може стати причиною серйозного отруєння, тому до процесу його купівлі слід відноситися з високою мірою відповідальності.
Якого восьминога можна купувати:
- якщо восьминіг купується в цілому вигляді, то окрім відсутності ушкоджень на тушці, важливим критерієм якості є очі (очні яблука мають бути чистими і прозорими);
- темних плям на шкірці восьминога і кінцях його щупалець бути не повинно (такі плями легко відрізняються візуально від нюансів забарвлення восьминога, і переплутати їх досить складно);
- якщо восьминіг купується в охолодженому вигляді, то важливо звернути увагу на міцність його шкірки (якщо вона занадто тонка або має надриви, то морепродукт неправильно зберігався і, швидше за все, неодноразово піддавався замороженню);
- найпоширенішим кольором восьминогів, що споживаються, є коричневий відтінок (інші різновиди бувають, але якщо є вибір, то краще віддавати перевагу саме цьому варіанту);
- чим менший за розміром восьминіг, тим ніжніше і соковитіше буде його м’ясо;
- восьминіг має бути в міру м’яким і пружним (міру пружності можна перевірити легким натисканням пальцем на шкірку, якщо восьминіг відразу набув форми і не деформувався, то морепродукт свіжий і якісний);
- на шкірці восьминога не повинно бути забруднень або присутності сторонніх дрібних предметів (тушка має бути абсолютно чистою і блискучою);
- відтінок шкірки на внутрішніх частинах щупалець завжди світліший, ніж на зовнішніх;
- в упаковці із замороженим восьминогом не повинно бути льоду або великої кількості снігу;
- якщо восьминіг купується в упаковці, то обов’язково потрібно порівнювати усі дати (упаковки і терміну придатності), а також перевіряти відсутність подвійних етикеток;
- купувати краще тушки восьминога маленького або середнього розміру.
Який восьминіг купувати не варто:
- тушку восьминога з каламутними очима купувати не варто (такий морепродукт або довго і неправильно зберігався, або вже почав псуватися);
- якщо на кінцях щупалець восьминога добре помітні чорні або темні плями, то купувати його також не рекомендується (це одна з перших ознак несвіжого морепродукту);
- якщо при легкому натисканні на поверхню восьминога, на його тушці залишаються вм’ятини, то купувати його не рекомендується (морепродукт довго і неправильно зберігається);
- шкіра з надривами і ушкодженнями свідчить про неправильне зберігання восьминога;
- якщо заморожений восьминіг відрізняється переконливою кількістю льоду або снігу всередині упаковки, то від його купівлі слід відмовитися (лід і сніг з’являються при повторному заморожуванні, а восьминіг не можна піддавати заморожуванню більше одного разу);
- з цілого восьминога в їжу вживаються тільки щупальця (нутрощі і жорсткі перегородки перед приготуванням морепродукту видаляються);
- сухим свіжий восьминіг бути не може (поверхня його завжди злегка зволожена, блискуча і гладка);
- якщо на упаковці з восьминогом одна етикетка наклеєна поверх іншої, то купувати його
не варто (прострочені восьминоги купувати і споживати не можна ні в якому разі); - великі тушки восьминога краще не купувати (ретельно перевірити їх свіжість досить складно через розміри, а за смаковими якостями такий морепродукт буде жорсткішим в силу свого віку).
При виборі восьминога в цілому або нарізаному варіанті перевагу краще віддавати тушкам. По-перше, по них простіше визначити свіжість морепродукту, по-друге, за смаковими якостями вони кращі. При обробленні восьминога можуть порушуватися умови його зберігання і обробки. Крім того, нерідко недобросовісні продавці спеціально відрізують і заморожують щупальця восьминога, щоб приховати факт його зіпсованості.