Для тривалого зберігання підходить морква без механічних ушкоджень, перших ознак гниття або в’янення. Крім того, вона має бути не пророслою. Тільки за наявності вказаних характеристик морква збереже свою тверду структуру та не втратить смакові властивості.
Нюанси зберігання моркви:
- на відміну від більшості овочів або фруктів, ранньостиглі сорти моркви відрізняються тривалішим терміном зберігання, чим пізні види;
- сорти з укороченими коренеплодами псуються швидше, ніж морква конічної форми;
- чим твердіша поверхня моркви, тим довше вона зберігатиметься;
- однозначної думки з приводу того, мити моркву перед зберіганням або ні, не існує (такий нюанс на термін зберігання, не занадто впливає);
- моркву можна зберігати в льохах або підвалах (для забезпечення збереження коренеплодів їх рекомендується пересипати піском);
- зберігати моркву в поліетиленовому пакеті можна, але зав’язувати його не рекомендовано (морква гнитиме стрімкими темпами);
- велику кількість моркви можна зберігати в торфі (вологість в коренеплодах зберігатиметься, а термін її зберігання досягне максимального рівня);
- ботвину з моркви краще скручувати, залишаючи її невелику частину (якщо це неможливо, то потрібно акуратно зрізувати ножем або ножицями);
- якщо моркву планується зберігати впродовж тривалого терміну, то ботвина зрізується разом з частиною коренеплоду (така процедура виключить вірогідність проростання моркви);
- перед переміщенням в льох або підвал, моркву витримують протягом тижня при температурі 10-14 градусів (цей період називають карантином, за його час морква остаточно пристосовується до умов поза грядками);
- моркву можна зберігати в деревній тирсі (принцип дії в даному випадку не відрізняється від пересипання коренеплодів піском);
- деякі садівники використовують глину для збереження моркви впродовж тривалого часу (у розведеній глині ретельно обробляється морква, а потім коренеплоди сушаться природним способом);
- зберігати моркву можна в емальованих каструлях (перед переміщенням в ємність, коренеплоди ретельно промиваються, ботвина обрізується, після чого морква викладається в каструлю вертикально і розміщується в темному і прохолодному місці, закрита кришкою);
- при занадто теплих умовах, морква починає нестримно проростати (цей нюанс торкається температури вище 5 градусів);
- моркву можна зберігати на балконі, але в зимовий період потрібно стежити, щоб температура не знижувалася нижче 0 градусів (балкон має бути засклений або утеплений);
- морква добре зберігається в цибулевому лушпинні або в хвої.
Якщо морква нарізана або натерта, то краще її відразу заморозити або спожити в найкоротші терміни. Зберігати заготівлі можна в контейнерах або поліетиленових пакетах.
Скільки і при якій температурі зберігати моркву?
Знижувати температуру при зберіганні моркви потрібно поступово. Спочатку два дні коренеплоди повинні знаходитися в температурному режимі 0 градусів, потім рівень знижують. Зберігають моркву, як правило, в льохах або підвалах, а повітря там досить холодне. Оптимальною температурою зберігання моркви вважається рівень від 10 до 2 градусів. Вологість повітря при цьому має бути підвищеною і досягати 90-95%. Якщо цього рівня буде недостатньо, то морква нестримно втрачатиме вологу та зав’яне, а її шкірка стане зморщеною.
Максимальний термін зберігання моркви досягає 1 року. Проте, цей показник можна отримати тільки в умовах льохів і підвалів або застосуванням додаткових способів (пісок, тирса, цибульне лушпиння). У умовах, наближених до кімнатної температури, коренеплоди можуть зберігатися декілька місяців. Мінімальна температура не повинна перевищувати 0- 1 градуса.
Існують спеціальні термошафи для зберігання овочів і фруктів. У них морква може зберігати свою структуру впродовж тривалого терміну. Умови в термошафах наближені до температурного режиму льохів і підвалів.
Моркву можна упродовж декількох місяців зберігати в морозильній камері. Заздалегідь коренеплоди потрібно промити, очистити, натерти на терці або дрібно нарізувати. Після розморожування смакові властивості моркви не порушуватися, а консистенція зміниться. У холодильниках нарізана або подрібнена морква довго не зберігається. Спожити її потрібно в найкоротші терміни, тому що через втрату вологи, поверхня коренеплодів буде завітрюватися.