Фрукти

Тамаріло або томатне дерево – як його споживати

Екзотичний тамаріло – один з багатьох незвичних для українців фрукт, який сьогодні можна знайти в магазині. Практично кожен покупець, перед першою купівлею тамаріло або, як його ще називають, томатне дерево, замислюється про те, як його вживати, чи існує від нього користь та протипоказання.

Тамаріло або томатне дерево - як його споживати

Про фрукт

Тамаріло або плід томатного дерева, саме під такою назвою він відомий на батьківщині, був уперше виявлений в країнах Південної та Центральної Америки. Через схожість плодів із звичайними помідорами, його називають томатне дерево.

Висота дерева рідко перевищує 3 метри, що робить його більш схожим на кущ. Фрукти ростуть невеликими гронами. Кожен плід, формою схожий на овал, досягає в довжину 6-10 см, в ширину – до 5-ти см. Період збору урожаю – літні місяці.

Тамаріло або томатне дерево - як його споживати

Найближчими родичами тамаріло є саме овочеві культури: солодкий перець, помідори, картопля, але за смаком він наближений до цитрусових.

Плід складається з шкірки, насіння та їстівного м’якуша.

Колір і характеристика плодів томатного дерева

  • 1. Плід з червоною шкіркою. Є найбільш поширеним видом, максимально відповідним для вживання фрукта у свіжому вигляді, в розрізаному стані виступає відмінним елементом декору для різних страв. М’якуш такого плоду помаранчевого відтінку, колір насіння повторює колір шкірки.
  • 2. Жовті тамаріло. Цей вид – найдрібніший та найсолодший серед різновидів фрукта. У розрізі фрукт такого забарвлення, як і зовні, нагадує жовтий томат.
  • 3. Тамаріло з помаранчевою шкіркою. Плоди з таким кольором шкірки – найбільші серед виду. За вмістом цукру подібні з червоними і жовтими.

Як споживати тамаріло

Плід томатного дерева можна вживати, як самостійний продукт, а можна додавати в салати та інші страви.

Тамаріло або томатне дерево - як його споживати

Щоб насолодитися соковитим м’якушем фрукта, потрібно:

  • 1. Зняти шкірку з фрукта. Для цього тамаріло занурити в окріп на 20-30 секунд.
  • 2. Очищений фрукт розрізати навпіл.
  • 3. М’якуш найзручніше їсти невеликою ложкою.

Можна використати тамаріло, в якості інгредієнта:

  • 1. Пюре з тамаріло – відповідний маринад для м’яса.
  • 2. В якості інгредієнта в літніх варіантах салатів нарівні з помідорами.
  • 3. Як складова теплих салатів, наприклад з креветкою або м’ясом курки.
  • 4. Як самостійний гарнір до м’ясних страв.
  • 5. Як інгредієнт для приготування десертів, наприклад мус або желе.
  • 6. Тамаріло – при боротьбі із зайвими кілограмами корисний інгредієнт для коктейлів і смузі.

Як правильно вибрати та зберігати тамаріло?

Основний критерій вибору – зовнішній вигляд фрукта. Шкірка стиглого тамаріло повинна мати натуральний блиск. На ній не передбачається наявності дефектів, темних плям, тріщинок і т. д. Плодоніжка і сам фрукт мають бути міцно сполучені. Тамаріло оптимального рівня стиглості відрізняється пружністю і м’якістю одночасно.

Свіжі плоди зберігаються в холодильнику нарівні з іншими фруктами. Термін зберігання – 14 днів.
Для тривалого зберігання фрукта можна застосовувати заморожування. В цьому випадку фрукт майже не втрачає своїх смакових та корисних якостей.

Склад та користь тамаріло

Корисні властивості томатного дерева обумовлені складом плодів, що включає:

  • Вітаміни А, В6, аскорбінову кислоту, тіамін, рибофлавін.

До речі вітаміну А найбільше в плодах помаранчевого і жовтого кольорів.

  • Калій.
  • Натрій.
  • Харчові волокна.
  • Антиоксиданти.

Калорійність тамаріло складає 31 ккал на 100 грамів м’якуша.
Тамаріло рекомендується до споживання:

  • 1. Особи які схильні або страждають цукровим діабетом.
  • 2. Для профілактики хвороб серцево-судинної системи. Калій, що входить до складу продукту, дуже корисний для сердечного м’яза.
  • 3. При порушеннях обміну речовин.
  • 4. У відновний період після хвороб.

Тамаріло варто застосовувати як складову меню при дієтичному харчуванні, при боротьбі із зайвими кілограмами.

Тамаріло або томатне дерево - як його споживати

Протипоказання до вживання тамаріло

Цей фрукт практично не має обмежень у вживанні. Обережності необхідно дотримуватися тим, хто має схильність до алергічних реакцій. Перший раз фрукт краще спробувати в невеликій кількості. Після чого слід постежити за реакцією з боку організму. Унаслідок небажаних реакцій, помірно споживати тамаріло вагітним і годуючим жінкам.

Тамаріло або плід томатного дерева – чудовий фрукт, здатний урізноманітнити звичний раціон харчування, доповнити смак звичних основних страв і десертів. Фрукт, який окрім приємних смакових відчуттів, приносить користь організму.

 

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *