Екзотичний тамаріло – один з багатьох незвичних для українців фрукт, який сьогодні можна знайти в магазині. Практично кожен покупець, перед першою купівлею тамаріло або, як його ще називають, томатне дерево, замислюється про те, як його вживати, чи існує від нього користь та протипоказання.
Зміст:
Про фрукт
Тамаріло або плід томатного дерева, саме під такою назвою він відомий на батьківщині, був уперше виявлений в країнах Південної та Центральної Америки. Через схожість плодів із звичайними помідорами, його називають томатне дерево.
Висота дерева рідко перевищує 3 метри, що робить його більш схожим на кущ. Фрукти ростуть невеликими гронами. Кожен плід, формою схожий на овал, досягає в довжину 6-10 см, в ширину – до 5-ти см. Період збору урожаю – літні місяці.
Найближчими родичами тамаріло є саме овочеві культури: солодкий перець, помідори, картопля, але за смаком він наближений до цитрусових.
Плід складається з шкірки, насіння та їстівного м’якуша.
Колір і характеристика плодів томатного дерева
- 1. Плід з червоною шкіркою. Є найбільш поширеним видом, максимально відповідним для вживання фрукта у свіжому вигляді, в розрізаному стані виступає відмінним елементом декору для різних страв. М’якуш такого плоду помаранчевого відтінку, колір насіння повторює колір шкірки.
- 2. Жовті тамаріло. Цей вид – найдрібніший та найсолодший серед різновидів фрукта. У розрізі фрукт такого забарвлення, як і зовні, нагадує жовтий томат.
- 3. Тамаріло з помаранчевою шкіркою. Плоди з таким кольором шкірки – найбільші серед виду. За вмістом цукру подібні з червоними і жовтими.
Як споживати тамаріло
Плід томатного дерева можна вживати, як самостійний продукт, а можна додавати в салати та інші страви.
Щоб насолодитися соковитим м’якушем фрукта, потрібно:
- 1. Зняти шкірку з фрукта. Для цього тамаріло занурити в окріп на 20-30 секунд.
- 2. Очищений фрукт розрізати навпіл.
- 3. М’якуш найзручніше їсти невеликою ложкою.
Можна використати тамаріло, в якості інгредієнта:
- 1. Пюре з тамаріло – відповідний маринад для м’яса.
- 2. В якості інгредієнта в літніх варіантах салатів нарівні з помідорами.
- 3. Як складова теплих салатів, наприклад з креветкою або м’ясом курки.
- 4. Як самостійний гарнір до м’ясних страв.
- 5. Як інгредієнт для приготування десертів, наприклад мус або желе.
- 6. Тамаріло – при боротьбі із зайвими кілограмами корисний інгредієнт для коктейлів і смузі.
Як правильно вибрати та зберігати тамаріло?
Основний критерій вибору – зовнішній вигляд фрукта. Шкірка стиглого тамаріло повинна мати натуральний блиск. На ній не передбачається наявності дефектів, темних плям, тріщинок і т. д. Плодоніжка і сам фрукт мають бути міцно сполучені. Тамаріло оптимального рівня стиглості відрізняється пружністю і м’якістю одночасно.
Свіжі плоди зберігаються в холодильнику нарівні з іншими фруктами. Термін зберігання – 14 днів.
Для тривалого зберігання фрукта можна застосовувати заморожування. В цьому випадку фрукт майже не втрачає своїх смакових та корисних якостей.
Склад та користь тамаріло
Корисні властивості томатного дерева обумовлені складом плодів, що включає:
- Вітаміни А, В6, аскорбінову кислоту, тіамін, рибофлавін.
До речі вітаміну А найбільше в плодах помаранчевого і жовтого кольорів.
- Калій.
- Натрій.
- Харчові волокна.
- Антиоксиданти.
Калорійність тамаріло складає 31 ккал на 100 грамів м’якуша.
Тамаріло рекомендується до споживання:
- 1. Особи які схильні або страждають цукровим діабетом.
- 2. Для профілактики хвороб серцево-судинної системи. Калій, що входить до складу продукту, дуже корисний для сердечного м’яза.
- 3. При порушеннях обміну речовин.
- 4. У відновний період після хвороб.
Тамаріло варто застосовувати як складову меню при дієтичному харчуванні, при боротьбі із зайвими кілограмами.
Протипоказання до вживання тамаріло
Цей фрукт практично не має обмежень у вживанні. Обережності необхідно дотримуватися тим, хто має схильність до алергічних реакцій. Перший раз фрукт краще спробувати в невеликій кількості. Після чого слід постежити за реакцією з боку організму. Унаслідок небажаних реакцій, помірно споживати тамаріло вагітним і годуючим жінкам.
Тамаріло або плід томатного дерева – чудовий фрукт, здатний урізноманітнити звичний раціон харчування, доповнити смак звичних основних страв і десертів. Фрукт, який окрім приємних смакових відчуттів, приносить користь організму.