Тефтелі – чудова страва, готують їх з фаршу. Страва може готуватися щодня чи святковий стіл. Є кілька варіацій приготування тюфтель. Кожен рецепт по-своєму добрий. Головне – дотримуватись основних рекомендацій. Тривалість приготування залежить від обраного способу термічної обробки. Також потрібно враховувати підібраний рецепт.
Зміст:
Час приготування тефтелей
Вирішуючи, скільки варити тефтелі, потрібно враховувати обраний спосіб приготування. В середньому потрібно до 50 хвилин. Протягом цього часу страва має нудитися. Традиційно тефтелі готують на сковороді. Насамперед їх обсмажують протягом 9-13 хвилин, а потім заливають підготовленим соусом. Після цього страву томлять ще близько півгодини.
Дозволяється запікання їжачків у духовці. Так вони виходять менш калорійними. При приготуванні тефтелі спочатку запікають протягом 4-6 хвилин. Потім їх заливають соусом і томлять протягом півгодини. Цього достатньо, щоб отримати справді ніжну страву.
Не менш апетитними виходять і тефтелі у мультиварці, в якій їжачків потрібно буде готувати близько години. Найкраще вибирати для приготування режим «Гасіння». При приготуванні в мультиварці їжаків не обсмажують. Їх одразу викладають у чашу і починають готувати.
Для дітей найкраще зробити страву на пару. Так його термічно обробляють близько півгодини. При такому приготуванні тюфтельки вийдуть повністю безпечними для вживання дітьми. Готовий продукт міститиме мінімальну кількість жиру.
Тефтелі також можна відварити. Для цього їх заливають соусом у каструлі та ставлять на плиту. Відварюють м’ясні кульки приблизно 25-60 хвилин з урахуванням їхнього розміру.
З яловичини
З фаршу яловичини тефтелі готуються довше. У такому разі термічна обробка страви буде найтривалішою. Приготування може забрати 50-60 хвилин.
З індички
З індички тефтелі зазвичай рекомендують готувати дітям. Пов’язано це із малою калорійністю м’яса. Отримана страва буде поживною, оскільки вона збагачена білком та іншими корисними мікроелементами.
М’ясні кульки готуються дуже швидко, що дозволяє за короткий проміжок часу зробити дитину обід. Найкраще взяти не готовий фарш, а приготувати його самостійно. Не можна точно дізнатися, яку сировину використовував виробник.
Якщо страва готується для дітей, краще зробити невелику порцію. Дитині краще робити свіжі м’ясні кульки перед кожним їдою. Їх можна включати до раціону дітей віком від року.
Продукт із індички вариться недовго. Достатньо 15-25 хвилин. Додатково враховують вибраний спосіб приготування.
З курки
З курячого фаршу страва готується також недовго. Воно чудово підходить людям, які стежать за своєю фігурою. Отриманий продукт буде низькокалорійним, але при цьому включатиме безліч корисних і необхідних речовин для повноцінної роботи організму.
Перед приготуванням їжачків із курятини відправляють у холодильник приблизно на 10-15 хвилин. Це потрібно, щоб вони краще зберігали свою форму.
Варити курячі кульки потрібно близько 30-35 хвилин. У окріп їх відправляють у охолодженому вигляді. Вони чудово поєднуються з різними соусами і при правильному приготуванні завжди виходять апетитними.
Заморожені
Зручно їжачків заморожувати. Так можна будь-якої миті приготувати собі швидку і повноцінну вечерю. Це ще й чудова альтернатива магазинним напівфабрикатам. Домашні тефтелі повністю натуральні та корисні.
Після заморожування продукт готують довше, ніж одразу після ліплення. Зазвичай потрібно збільшувати час приготування на 8-12 хвилин.
У супі
У суп зазвичай закидають невеликих їжачків – фрикаделі. Їх закладають у киплячу воду приблизно за 8 хвилин до закінчення варіння. Цього часу достатньо, щоб вони повністю проварилися як зовні, так і всередині.
При використанні фрикадельок необов’язково готувати суп на м’ясному бульйоні. При застосуванні достатньої кількості тефтелек страва матиме насиченість.
Є й інший варіант приготування. Суп вариться на основі повноцінних м’ясних кульок із рисом.
Поради з приготування
Готувати тефтелі кращевсього із самостійно приготовленого фаршу. Магазинний інгредієнт зазвичай містить низькосортну сировину. Додатково до складу можуть входити шкідливі добавки.
Якщо потрібно отримати дієтичний продукт, то тефтелі роблять на пару. Соус готують із свіжих помідорів. Також можна зробити страву в мультиварці чи духовці. Обсмажувати кульки не рекомендується. Це зробить продукт у рази калорійнішим.
При приготуванні в кульки стандартно додають невелику кількість рису. Головне – не переборщити, щоб вони не стали більше схожими на кашу.
За бажанням можна зробити кульки разом з голубцями або фаршированим перцем. Продукти можна гасити в одній каструлі. Це допоможе відразу отримати кілька страв та урізноманітнити своє меню.
ТОП найсмачніших рецептів тефтелей
Є велика кількість рецептів приготування всіма улюбленими тюфтельками. Кожен може знайти улюблений варіант. Можна навіть чергувати варіації приготування, і тоді страва ніколи не набридне.
Традиційні тефтелі
Приготувати тефтелі за класичним рецептом дуже просто. Головне – знайти якісне м’ясо. Для отримання класичної страви знадобляться:
- 1000 г м’яса;
- 150 г цибулі;
- кілька яєць;
- 3 часникові часточки;
- 100 г кетчупу;
- 1 горсть крупи;
- 4 листки лавра;
- приправи;
- масло.
М’ясо подрібнюють за допомогою м’ясорубки. Цибулю подрібнюють, кладуть у фарш, а також додають туди часник, крупу та приправи. М’ясну суміш вимішують. У неї вбивають кілька яєць.
Роблять їжачків та смажать на плиті. В іншому посуді перемішують кетчуп з рідиною та лавровим листом. Їх мчать під кришкою.
З рисом
Саме тефтелі з рисом вважаються традиційними. Як правило, їх томлять із соусом. Це бюджетна та дуже смачна страва. Рецепт тефтель з рисом активно використовується не тільки господинями будинку, а й кухарями різних місць громадського харчування.
Варіацій приготування безліч. Є можливість зробити страву на сковороді, мультиварці, в каструлі або в духовці. Тефтельки через наявність рису часто називають їжачками.
Є можливість зробити тефтелі і без рису, але вони не виходять такими смачними. Класичні рецепти завжди включають до свого складу злак.
Бажано варити рис для тюфтель до напівготовності. При ігноруванні рекомендації при приготуванні злак активно набухає і їжачки втрачають свою форму. Для страви знадобляться:
- 450 г перекрученого м’яса;
- 7 ст.л. крупи без гірки;
- 200 г цибулі;
- 1 морква;
- 2 білки та 1 жовток;
- 125 г помідорного пюре;
- 150 г вершків;
- 0,5 л води;
- прянощі.
Рис відварюють, але не остаточно. Цибулю нарізають на кубики, а моркву труть на тертці. З овочів роблять стандартну засмажку. М’ясо змішують із жовтком і білками, а також крупою. Туди ж відправляють овочеву засмажку. Суміш приправляють.
З фаршу з рисом формують тефтелі. Їжачків присипають борошном і підсмажують на сковороді з додаванням олії. В окремій тарілці змішують помідорне пюре, вершки, воду та приправи. Отриманий соус виливають на тефтелі. Страву томлять під кришкою близько 20 хвилин. За бажання їжачків можна зробити з капустою. Для цього в м’ясну масу також включають дрібно нашаткований овоч.
З підливкою
Рецепт тефтель з підливою, як у садочку, користується величезним попитом. Смак продукту надовго залишається у пам’яті і завжди викликає приємні почуття. Тефтелі з фаршу з рисом хороші тим, що додатково з м’ясними кульками готується насичений соус, яким можна заправити кашу чи інший гарнір.
Приготувати страву можна на сковороді або в мультиварці, каструлі або в духовці. Слід враховувати свої переваги. Для покрокового приготування смачних їжачків з підливою в духовці потрібно:
- 600 г пропущеної через м’ясорубку свинини;
- 4 ст.л. злаку;
- 295 г вершків;
- 1 шматочок сиру;
- 3 часточки часнику;
<1>1 ч.л. кукурудзяного крохмалю.
У м’ясо кладуть подрібнений часник. Масу приправляють до смаку. У м’ясо також додають варений до напівготовності рис. Фарш розмішують руками так, щоб він став більш в’язким.
Мокрими руками з фаршу формують тефтелі. Їх викладають у форму для запікання.Змащувати її олією немає необхідності. В окремій тарілці готують соус. Для цього у вершки поміщають натертий на тертці сир. Сіль та перець додають до смаку. Туди ж відправляють крохмаль. Суміш ретельно перемішують.
Тефтелі ставлять у попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин. Після цього потрібно залити м’ясні кульки соусом. Страву запікають ще 15 хвилин. За цей час кульки пропікуються та зарум’яняться. Перед подачею можна присипати дрібно нарізаною зеленню.
У томатному соусі на сковороді
Рецепт тефтелей у томатному соусі на сковороді з рисом або без нього допомагає швидко зробити повноцінну страву, яку можна їсти навіть без гарніру. Він простий і зрозумілий навіть господаркам-початківцям. Найкращий соус – сметанно-томатний. Можна також вибрати рибний варіант, але він любить і подобається не всім. У духовці тефтелі теж виходять смачними, але вони не такі соковиті. Краще все ж таки готувати кульки в соусі саме на сковороді.
Для приготування тюфтель у соусі на плиті знадобляться:
- фарш із цибулею;
- 1 банку томатів у власному соку;
- 1 цибулина;
- 2 щіпки сушеного базиліку;
- ½ ч.л. коріандру;
- 2 лаврові листи;
- сушений часник та спеції за смаком.
Для страви беруть необхідну кількість фаршу, змішаного із цибулею. Зазвичай потрібно близько 600-700 гр. його приправляють. З фаршу роблять кульки і обсмажують їх на малій кількості олії. Після появи легкого рум’янцю в сковороду додають дрібно нарізану цибулю. За кілька хвилин у ємність кладуть банку томатів у власному соку. Краще, щоб вони були без шкірки. За бажання туди ж відправляють 2 ст.л. сметани. Суміш доводять до кипіння і додають сіль та перець за смаком. Після закипання її приправляють.
М’ясні кульки гасять на дрібному вогні під кришкою близько 20 хвилин. Їх доповнюють гарніром, який поливають соусом, що утворився. Бажано готувати страву без додавання рису, але за бажання можна додати крупу в кількості близько 100 г. Це не погіршить смак страви.
У сметані на сковороді
Рецепт тефтель у сметанному соусі на сковороді відрізняється своєю ніжністю. Готове блюдо буквально тане у роті. Вершковий смак подобається як дорослим, і дітям. Для приготування кульок з рисом у білому соусі потрібні:
- 550 г м’ясного фаршу;
- 1 яйце;
- 2 цибулі;
- 4 часточки часнику;
- 250 г сметани;
- 3 ст.л. панірувальних сухарів;
- 3 ст.л. рослинної олії;
- сіль та перець до смаку.
Фарш змішують із цибулею, часником та яйцем. Також у суміш відправляють панірувальні сухарі і ретельно вимішують фарш. У такому вигляді його залишають приблизно на 20 хвилин.
Через 20 хвилин з фаршу формують м’ясні кульки. Їх обсмажують на сковороді із двох сторін по 1-2 хвилини. Їжачків перекладають у тарілку.
Цибулю смажать до м’якості та вливають сметану. Суміш смажать ще 2-3 хвилини, додають подрібнений часник і назад закладають тефтелі. М’ясні кульки гасять на дрібному вогні в соусі протягом 15 хвилин. Подають у поєднанні з гарніром. За цим рецептом можна приготувати страву в духовці.
Для дітей
Дітям рекомендується готувати тефтелі саме з індички. Це м’ясо найбільш безпечне та корисне для малюків. Для отримання дитячої страви потрібно:
- 500 г індички;
- 8 ст.л. з гіркою крупи;
- 1 цибулина;
- 2 білки та 1 жовток;
- 125 мл вершків;
- прянощі.
Індичку та цибулю слід пропустити через м’ясорубку. В утворену масу додають попередньо відварений рис, яйце та спеції. Якщо фарш вийшов дуже густим, його розбавляють невеликою кількістю вершків. З суміші формують кульки та печуть у мультиварці протягом години.
Гарнір
Не проблемно вирішити, із чим подавати тефтелі. Вони чудово поєднуються з різними стравами. Найкращий гарнір – картопляне пюре. Найчастіше самез ним подають м’ясних їжачків. Пюре поливають соусом, що робить його в рази смачнішим.
Відмінно поєднуються тефтелі також із гречкою, макаронними виробами та овочами. Найгірший варіант – рис. Пов’язано це з тим, що самі тефтелі включають крупу, тому краще віддавати перевагу іншим гарнірам.
Суп з їжачками
Популярний і покроковий рецепт супу з тефтелями. Ця страва прийшла до нас із кавказької кухні. Для наваристого супу з тефтелями знадобляться:
- 0,3 кг перекрученої свинини;
- 2 білки та 1 жовток;
- 1 горсть крупи;
- 150 г моркви;
- 2 картоплини;
- 1 солодкий перчик;
- 2 цибулі;
- 1 томат;
- прянощі.
Подрібнене м’ясо з’єднують з цибулею, яйцем та прянощами. Масу приправляють до смаку. Її перемішують і роблять невеликі тюфтельки. Допускається приготування і без крупи. Готових їжачків обсипають борошном.
Їжачків закидають у 2 л киплячої води. Окремо подрібнюють та обсмажують овочі. Картоплю закидають у воду через 8-9 хвилин після тефтелів. Ще через 7 хвилин додають обсмажені овочі. Після цього в суп відправляють подрібнений помідор і варять ще 7 хвилин. Після цього плиту включають і дають настоятися страві близько півгодини. Прикрашають суп кропом.
Тефтелі – чудове частування, яке поєднується з будь-якими гарнірами. Його можуть їсти навіть діти, починаючи з 1 року.